Wat zijn essentiële oliën?

Essentiele oliën worden verkregen door stoomdestillatie van bloemen en planten extracties.

Iedere olie heeft zijn eigen aroma en werking. Het gebruik van essentiële oliën is al eeuwen oud. Jarenlang gebruiken mensen essentiële oliën bij ongemakken of dagelijkse activiteiten.

De oliën zijn sterk geconcentreerd en hebben daarom een krachtige werking op lichaam en geest. De oliën zijn 100% puur en er zitten geen chemische toevoegingen in. Binnen 20 seconden bereiken de oliën de hersenen, na 2 minuten zijn de oliën waarneembaar in het bloed en na 20 minuten hebben de oliën elke cel in het lichaam bereikt.

Ik zie dat de term 'basisolie' gebruikt wordt. Wat is een basisolie, wat doet een basisolie en waarom zou ik deze moeten gebruiken?

Een basisolie is een plantaardige olie, zoals kokosolie of druivenpitolie, die gebruikt kan worden om etherische olie te verdunnen. Young Living V-6® Enhanced Vegetable Oil Complex is een uitstekende basisolie. Een basisolie zorgt ervoor dat oliën die op de huid aangebracht kunnen worden prettig aanvoelen. Verdunning met een basisolie beïnvloedt het effect van de etherische olie niet en voorkomt verspilling door overmatig gebruik. Gebruik nooit boter, margarine of petroleumderivaten (vaseline) als basisolie. Sommige mensen gebruiken olijfolie liever niet als basisolie omdat het een sterke geur en een hoge viscositeit heeft.

Wat is warme olie?

Warme oliën zijn oliën die een warm of brandend gevoel kunnen geven als ze op de huid worden aangebracht. YL raadt aan om voor gebruik de olie op een klein stukje huid te testen. Breng één of twee druppels olie aan op de huid, bijvoorbeeld op de onderarm. Controleer de huid gedurende één of twee uur voor mogelijke reacties, meestal vindt een reactie binnen vijf tot tien minuten plaats. Als de huid warm of branderig aanvoelt, of als je uitslag krijgt, breng je zo vaak als nodig Young Living V-6® aan op de huid. Voorbeelden van warme' oliën zijn kaneel, kruidnagel, citroengras, pepermunt, oregano, tijm, Exodus II en Thieves®.

Wat als mijn huid onaangenaam of geïrriteerd aanvoelt?

Als dat gebeurt, stop je direct met het gebruik van de olie en breng je V-6 of een andere basisolie aan. Gebruik nooit water om de olie van de huid te wassen, de huid kan hierdoor verder geïrriteerd raken. Uitslag kan een teken van ontgiftten zijn; drink voldoende water om het proces te bevorderen. Toxines in zeep op basis van petroleum en huidverzorgingsproducten, detergenten en parfums kunnen ontgiftings reacties opwekken. Overweeg om eventueel te stoppen met het gebruik van deze producten. Test het product op een stukje huid (zie hierboven) en verdun, indien nodig, met een basisolie voordat je de olie opnieuw gebruikt. Water drijft olie in de huid en ogen. Als er etherische olie in je ogen komt, kun je met V-6 basisolie spoelen om eventueel ongemak te verlichten. Het ongemak zou binnen enkele minuten moeten verdwijnen. Ga naar een dokter als irritatie van de ogen niet binnen vijf minuten verbetert. Let op: er wordt soms aangeraden om olie met water te verdunnen. YL raadt aan om dit met basisolie te doen om irritatie zo snel mogelijk te verlichten.

Kan etherische olie aangebracht worden op gevoelige plekken?

Young Living raadt aan contact tussen etherische olie en gevoelige plekken (ogen, oren, genitaliën en slijmvliezen) te vermijden. Verdun één druppel etherische olie met vijf tot tien druppels V-6 als je toch olie op een gevoelige plek wilt gebruiken.

Hoe vaak kan etherische olie aangebracht worden? Hoeveel moet ik gebruiken?

Op het etiket staat hoeveel je kunt gebruiken. Volg altijd deze instructies. 'Meer is beter' is niet altijd van toepassing. Etherische oliën zijn zeer krachtig en effectief - begin met weinig en bouw langzaam op. Meestal zijn één of twee druppels voldoende en is meer gebruiken verspilling van het product. Afhankelijk van de etherische olie kun je langzaam opbouwen naar drie tot vier doseringen per dag, indien gewenst. Overmatig gebruik van etherische olie kan tot bijwerkingen leiden.

Kan etherische olie gebruikt worden tijdens de zwangerschap of als er borstvoeding gegeven wordt?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raden we je aan een arts of gezondheidsspecialist die ervaring heeft met etherische olie te raadplegen. Over het algemeen wordt aangeraden overmatig gebruik van Clary Sage (Salvia sclarea), Sage (Salvia officinalis), Tansy (Tanacetum vulgare), Hyssop (Hyssopus officinalis), Fennel (Foeniculum vulgare) en Wintergreen (Gaultheria procumbens) te vermijden, evenals de melanges en supplementen die deze oliën bevatten.

 

Is etherische olie geschikt voor kinderen?

 

Veel oliën zijn geschikt voor kinderen, maar ze moeten wel verdund worden. Sommige producten zijn al verdund met basisolie en zijn geschikt voor direct gebruik bij kinderen. Kinderen reageren over het algemeen goed op etherische olie en we raden aan een basisolie te gebruiken. Eén of twee druppels RutaVala, Gentle Baby en Peace & Calming kunnen verdund worden met basisolie en op de onderkant van de voeten aangebracht worden.

Is zonlicht van invloed op etherische olie?

Sommige oliën, vooral Citrusoliën, bevatte natuurlijke moleculen die op zonlicht (uv-licht) reageren en een gevoelige reactie veroorzaken. Op de etiketten van oliën met deze bestanddelen staat een waarschuwing; vermijdt 12 tot 48 uur na het aanbrengen van deze oliën direct zonlicht/uv-stralen. Wees altijd voorzichtig met een nieuwe olie. Test de olie eerst op een stukje huid (zie hierboven). Verdun de olie en breng aan op huid die beschermd is tegen blootstelling aan zonlicht/uv-stralen om het risico op gevoeligheid te verminderen.

Kan etherische olie gebruikt worden bij medische aandoeningen?

Als je een medische aandoening hebt of geneesmiddelen op recept neemt, raden we je aan een arts of gezondheidsspecialist die ervaring heeft met etherische oliën te raadplegen. Vraag deze persoon over mogelijke reacties tussen medicijnen en oliën.

Wat zijn de veiligheidsvoorschriften van Young Living?

Etherische oliën van Young Living worden gecultiveerd om zo puur en krachtig mogelijk te zijn. We raden je sterk aan om de individuele etiketinstructies en de volgende richtlijnen te lezen om te zorgen voor een veilige toepassing van etherische oliën. 

 • Veel etherische oliën mogen veilig direct op de huid worden gebruikt, maar in sommige gevallen is verdunning met een dragerolie sterk aanbevolen. Over het algemeen moeten etherische oliën bewaard worden op een koele, donkere plaats en uit de buurt van zonlicht. Houd huisdieren en kinderen eveneens uit de buurt, zoals je met andere producten zou doen.
 •  De opening van het olieflesje helpt je om de juiste dosering te volgen. Ze verhindert ook dat kleine kinderen per ongeluk grote hoeveelheden etherische olie inslikken. Als je vermoedt dat een kind een hoeveelheid olie heeft opgedronken, geef je het melk en vraag je medisch advies.

 • Als je een nieuwe olie aanbrengt, test je eerst 1 druppel op een klein stukje huid (bijv. op de onderkant van je onderarm). De gevoeligheid van de huid is heel individueel. Als de huid warm aanvoelt of rood wordt, breng dan een plantaardige olie (V-6™ of olijfolie) aan op het gebied om te verdunnen. Het gebied met water wassen is minder doeltreffend.

 • Gebruik een nieuwe olie altijd alleen om te zien hoe je lichaam reageert. Wacht 30 minuten vooraleer je een andere nieuwe olie aanbrengt.

 • Sommige oliën kunnen in de ogen en andere gevoelige plaatsen prikken. Restjes etherische olie op je vingers kunnen contactlenzen beschadigen of de ogen irriteren. Als je ogen per ongeluk gaan prikken, doe dan 1-2 druppels zuivere plantaardige olie in het oog.

 • Doe geen etherische oliën rechtstreeks in oren.

 • Zuivere Citrus oliën kunnen het effect van blootstelling aan de zon versterken. Beperkt langdurig blootstelling aan direct zonlicht tot max. 12 uur (tot max. 24 uur voor engelwortel en limoen; tot 48 uur voor bergamot) na onverdunde aanbrenging van deze oliën op de huid (zie oliën met een oranje punt op de aanbrengkaart in de Every Day Essentials brochure).

 • Breng geen etherische oliën aan op een beschadigde huid of die chemische brandwonden vertoont. Als je etherisch oliën aan het badwater toevoegt, meng je eerst 5–10 druppels etherische olie aan een van de bad- of douchegel 's of badzouten van Young Living en voeg dan toe aan het stromende water.

 • Beperk de verstuiving van onbekende etherische oliën tot 10 minuten/dag, verleng het gebruik nadat je de effecten hebt bepaald. De duur moet afhangen van de grootte van de kamer en de kracht van de oliën (zie aanbrengkaart in de Every Day Essentials brochure).

 • Lees de instructies op het etiket of overleg met een gezondheidsprofessional voordat je etherisch oliën gebruikt als je een ernstige medische aandoening hebt of bij zwangerschap, borstvoeding of als je zwanger wenst te worden. GEBRUIK tijdens de zwangerschap GEEN boerenwormkruid, scharlei, salie, venkel, wintergreen of hysop.

 • Raadpleeg een gezondheidsprofessional over ernstige aandoeningen of letsels. PROBEER NIET zelf een diagnose op te stellen of natuurlijke stoffen voor te schrijven voor aandoeningen die professionele aandacht vereisen.

Bovenstaande veiligheidsvoorschriften kunnen wijzigen. Raadpleeg voor uw veiligheid altijd de meest recente versie op https://www.youngliving.com/nl_NL/discover/safety-guidelines of raadpleeg de verpakking.

Kan ik elke olie innemen?

Nee, enkel oliën die zijn goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) zijn officieel goedgekeurd voor inname.

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat de olie is goedgekeurd gebruik je een + olie. Zie Plus oliën